Fakta om havet

Förlåt får att det är en vis o-årdning i texten men ni får försöka stå ut.

Havet är fantastiskt. Och alla djur som lever där. Det finns flera miljoner arter i hav och sjöar. Och många av de är inte upptäckta än. Och det fanns troligtvis mer än en miljon arter innan dinousaurierna fanns. Forskare har bara hittat ett fåtal av havsdjurens fossil. Och det finns säkert många djur kvar att upptäcka. Havet är ett enda stort mysterium.

 

MANETER: Maneter finns i alla möjliga storlekar. En del är stora andra är små. Storleken beror på hur varmt det är i vattnet, hur mycket salt det är i vattnet, hur mycket mat det finns i vattnet, vart maneter bor och i villket land de bor i. Det här är bara några av alla sorters maneter som finns: Rödmanet/Brännmanet, Blåmanet/Blåklintsmanet, Irukandji manet, Öronmanet, Kompassmanet, Lungmanet, Lysmanet, Portugisisk örlogsmanet, Lejonmansmanet, Kammanet, Småmanet, Bägarmanet, Nomuras manet, Havsnässla, Turritopsis nutricula, Kubmanet, Sommarmedusa, Rörmedusa, Höstmedusa/medusor är släktingar till maneterna. Båda har samma konsistens. Bara att Medusorna är mycket mycket mindre. Maneten är ett av världens giftigaste djur. Alla Maneter har nässelceller/brännande trådar. Men alla skadar inte oss. Som Öronmaneten, dess trådar är skapta till att förlama små djur som Plankton, medan Brännmanetens/Rödmanetens trådar är till för lite större byten. Och då behöver Brännmaneten/Rödmaneten längre mer brännande trådar än vad Öronmaneten behöver. En tråd från en manet innehåller en massa nässelceller. Många Maneter kan vara giftiga till och med dödliga. Kubmaneten och den Portugisiska örlogsmaneten är några av de giftigaste Maneterna i hela världen. Den Portugisiska örlogsmaneten är i egentligen inte ett enda djur utan miljontals djur. Små organismer som lever i kolonier. Alla har olika uppgifter. En del skapar tillsammans klockan/hatten och en del skapar nässeltrådarna/tentaklerna. Kubmaneten är giftigast i världen. Dess tentakler kan bli uppåt 1 meter. Den kallas också för the Box jellyfish på engelska. Kubmaneten är till och med det giftigaste djuret på hela planeten jorden, som är upptäckt. Manetens namn på engelska är jellyfish. Lejonmansmaneten är den största i världen den kan bli uppåt 2,5 m, och har tentakler över 60 m.Turritopsis nutricula är faktiskt odödlig. Dess celler kan åldras bakåt. Om och när den är i fara kan denns celler åldras bakåt, genom att cellerna förvandlas tillbaka till yngel stadiet, sen blir ynglet ett ägg, och sedan kläcks ägget och då har maneten fötts på nytt. Öronmaneten och Lungmaneten bränner vi oss inte på. Bara om man är känslig för maneternas gift kan det svida lite grand, men om man jämför med en Brännmanet/Rödmanet är det inget alls, Brännmaneten bränns mycket mer än dess släkting Öronmaneten, så om du som är känslig mot maneter, och om du någon gång blir bränd av en Öronmanet så tänk positivt, det var ingen Brännmanet/rödmanet som brände dig utan en Öronmanet. Och till er som inte är känsliga mot maneter så är det ingen fara om du skulle stöta på en Öronmanet eller en Lungmanet.

 

SJÖSTJÄRNAN:Det här är bara några arter som finns i världen: Solstjärna, Sjöstjärna, Kamstjärna, Sandbottenormstjärna, Lerbottenormstjärn, Ormstjärna, Sjöborre, Stor sjöborre,Tångborre, Hjärtsjöborre och Dvärgsjöborre. Om ni tycker det är konstigt att jag skriver olika Sjöborrars namn så är det inte konstigt alls, Sjöborrar och sjöstjärnor är faktiskt släktingar.Båda tillhör gruppen ryggradslösa djur. Sjöstjärnor äter oftast olika sorters musslor. Sjöstjärnorna bänder upp musslan och pressar in sin magsäck, och sen sprutar sjöstjärnan in magsaft som gör så att musslan förlamas, så att musslan inte ska stänga skalet när den äter.  

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.